Srpski English Deutsch

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА РАД СВРАТИШТА У 2014. ГОДИНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је „Свратиште за децу улице“ поводом прославе четири годинe његовог постојања. Том приликом, корисници услуга Свратишта и његови запослени припремили су приредбу и представили изложбу фотографија на којој су приказане протекле четири године њихове успешне сарадње.

- Обећање које смо дали крајем прошле године, да ћемо подржати Свратиште у његовом раду, је испуњено. Овом приликом желим да се захвалим свим својим сарадницима, који су у веома кратком року, на уштрб устаљене праксе када је у питању администрација, показали да се проблем може решити брзо и адекватно само када постоји политичка воља, одговорност и снажна одлука. Такође, ово је један од светлих примера да смо размрдали градску администрацију, да смо веома брзо препознали проблем и у кратком временском периоду га и решили – рекао је градоначелник Милош Вучевић и упутио честитке домаћинима пожелевши им успешан рад са децом.

Координаторка Свратишта за децу улице Далиборка Батрнек Антонић захвалила се градоначелнику и градској управи који су препознали значај Свратишта, већински преузели одговорност и подржали његов опстанак. Она је додала да је приоритет запослених да наставе квалитетан рад са децом кроз који се трајно уносе позитивне промене у њихове животе. Координаторка је истакла и то да је посебно охрабрујућа чињеница да велики број Новосађана последњих година активно учествује у помоћи корисницима Свратишта чија су врата отворена свакодневно на Булевару ослобођења бр.28. Дневно у њему борави од 25 до 40 деце узраста од четири до 18 година, а за протекле четири године подељено је преко 45 хиљада оброка.

 

Posle 2 godine od otvaranja Svratišta, pitali smo decu šta ona misle o uslugama koje mogu da dobiju tu, zašto dolaze u Svratište i slično. Upitnikom smo obuhvatili oko 10% naših korisnika.

Sva deca su rekla da im pre otvaranja Svratišta niko nije pomagao na sličan način (oko kupanja, dobijanja hrane i odeće itd.).

Više od polovine dece je reklo da aktivnost koja im se najviše dopada jesu radionice na kojima mogu nešto da nauče, a ostatak  korišćenje kompjutera.

Od svega što mogu da dobiju u Svratištu, najviše im znači: kupanje, zatim školski pribor, ali ništa manje nisu važni ni hrana i obuća.

Pitali smo ih da li se nešto promenilo u njihovim životima otkako dolaze u Svratište- rekli su: promenilo se ponašanje, u smislu da sad znaju i neke druge načine rešavanja konflikata osim nasilja, znaju nešto i o bontonu, imaju gde da se okupaju te se i kupaju češće, postoji mesto na kom mogu da dobiju informacije i gde se mogu obratiti za pomoć ako se poseku, ako im treba pomoć da odu kod lekara, kupe lekove i slično. Nove stvari koje su naučili se odnose uglavnom na ponašanje, upotrebu kondoma , informacije o drogama i HIV-u. Ove informacije su važne za njih, jer su zbog rada i života na ulici ova deca izložena većem riziku za dobijanje HIV-a ili korišćenje droga, a adekvatne informacije često ne mogu da dobiju u svom okruženju.

Kada ne dođu u Svratište ili moraju da odu iz Svratišta to je najčešće zbog toga što moraju da rade, pomognu nekom kod kuće, ili im roditelj ne dozvoljava da ostanu duže.

Osoblje Svratišta je posebno obradovao podatak da su se sva deca izjasnila da im je lako da se obrate osoblju kad imaju neki problem, da cene što ih motivišemo za školu i učenje, ne govorimo im ništa što im ne prija (mislili su na to da ih ne vređamo), opominjemo ih kada urade nešto loše i pritom objasnimo zbog čega su opomenuti.

Pitali smo ih da li bi voleli da još nešto imamo u Svratištu, a oni su rekli: još lopti za fudbal, veći prostor, više igračaka, konzolu za video igrice ( Sony play station), salu za fudbal (jer zimi ne mogu da idu na teren u kvartu), da ima više lepe odeće…

U narednom periodu ćemo se potruditi da radimo još kvalitetnije  i da ispunimo bar neke od njihovih želja.

 

A evo i nekih odgovora koji su ostavili poseban utisak na nas:

 

-Šta ti najviše znači od onog što radimo u Svratištu?

-Neko priča sa mnom kad sam tužan

-Upisali ste me u školu

-Da li si naučio nešto novo otkad dolaziš u Svratište ? Šta?

-Da brojim

-Da pišem moje, mamino i tatino ime

Kad moraš da odeš iz Svratišta, koji je razlog?

-Pa do 10 sam tu… (Svratište radi do 10 tj. do 22h)

 

Nadamo se da smo vam približili naše aktivnosti i razmišljanja naših korisnika, a naših i vaših sugrađana, i da ćemo i u budućnosti imati vašu podršku za dalji rad.

 

Osoblje Svratišta

 

 

Svratište za decu i mlade koji su uključeni u život i/ili rad na ulici je jedan od brojnih projekata Ekumenske humanitarne organizacije. Ono je otpočelo sa radom 23. februara 2010. uz podršku Omladine Jazas-a Beograd i  Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada. Svratište je osnovano kao projekat komplementaran projektu „Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici“ koji je podržan od strane austrijske fondacije „Herbert Stepic“. Ovaj projekat je otpočeo sa realizacijom u novembru 2009. godine.


Svratište radi po principima: dobrovoljnosti, poverljivosti, participativnosti, privatnosti, istinitosti, individualnosti i neosuđivanja.

Ciljna grupa Svratišta su mlade osobe i deca koja su uključena u život i rad na ulici, uzrasta od 4 do 19 godina.  Pod radom na ulici se podrazumeva prosjačenje, navođenje na prazna parking mesta, sakupljanje sekundarnih sirovina (karton, gvožđe, plastika), prodaja seksualnih usluga...

Termin deca ulice je nastao osamdesetih godina i odnosi se na decu koja, iz različitih razloga, većinu svog vremena provode na ulici.

Prema Roux (1996)1, deca ulice su devojčice i dečaci kojima je ulica postala kuća i/ili izvor života i koji su neadekvatno zaštićeni ili nadgledani od strane odraslih osoba. Oni su privremeno, delimično ili potpuno odvojeni od njihovih porodica

Unutar ove grupacije postoji nekoliko podgrupa :
  • deca ulice – deca koja su potpuno otuđena od svojih porodica, sami žive i zarađuju za sebe od rada na ulici
  • deca na ulici – rade na ulici, u kontaktu su sa svojim roditeljima (najčešće u večernim satima, da prespavaju)
  • deca beskućnici koja zajedno sa svojim porodicama žive i rade na ulici

Iz našeg iskustva se pokazalo da je za decu koja dolaze u Svratište karakteristično da su, pored toga što su izrazito siromašni, veoma često žrtve eksploatacije, zanemarivanja i zlostavljanja, kako od strane svojih vršnjaka, tako i od strane odraslih osoba.

Osnovni cilj Svratišta jeste da osnažimo decu uključenu u život i/ili rad na ulici i pružimo im siguran prostor u kojem će moći da zadovolje neke od osnovnih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, za hranom, ličnom higijenom, potreba za različitim informacijama, učenjem životnih veština kao i psihosocijalnom podrškom.

1 Roux, J. (1996): The world wide phenomenon of street children: Conceptual analysis

pročitajte više...

Данас смо имали два разлога за славље у Свратишту :)

Поред нашег 4. рођендана који је прослављен уз приредбу коју су деца припремила, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је посетио Свратиште и захваљујући његовом ангажовању на решавању питања одрживости Свратишта обезбеђена су средства за несметан рад Свратишта у 2014. години.

Иако нам је у 2014. претило затварање, место на ком деца могу да се угреју, једу, окупају, играју, смеју, уче... остаће отворено и у овој години.

 

Хвала свима који су нам помогли, настављамо да радимо са још више енергије и да и даље на позитиван начин мењамо животе наше деце.

 

<3 Dan zaljubljenih u Svratištu. <3

 

I ove godine smo pružili podršku u obezbeđivanju školskog pribora i materijala našim štićenicima, prvacima, ali i onima koji su se redovno upisali u naredne razrede. Kompletni školski pribor je dobilo preko 115-oro dece u Svratištu, ali je podela organizovana i na terenu, uz pomoć terenskih radnika. Ostaje nam da našim školarcima poželimo uspešnu školsku godinu! :) Školski pribor i materijal je obezbeđen sredstvima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i sredstvima fondacije Herbert Stepic.