Srpski English Deutsch

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА РАД СВРАТИШТА У 2014. ГОДИНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је „Свратиште за децу улице“ поводом прославе четири годинe његовог постојања. Том приликом, корисници услуга Свратишта и његови запослени припремили су приредбу и представили изложбу фотографија на којој су приказане протекле четири године њихове успешне сарадње.

- Обећање које смо дали крајем прошле године, да ћемо подржати Свратиште у његовом раду, је испуњено. Овом приликом желим да се захвалим свим својим сарадницима, који су у веома кратком року, на уштрб устаљене праксе када је у питању администрација, показали да се проблем може решити брзо и адекватно само када постоји политичка воља, одговорност и снажна одлука. Такође, ово је један од светлих примера да смо размрдали градску администрацију, да смо веома брзо препознали проблем и у кратком временском периоду га и решили – рекао је градоначелник Милош Вучевић и упутио честитке домаћинима пожелевши им успешан рад са децом.

Координаторка Свратишта за децу улице Далиборка Батрнек Антонић захвалила се градоначелнику и градској управи који су препознали значај Свратишта, већински преузели одговорност и подржали његов опстанак. Она је додала да је приоритет запослених да наставе квалитетан рад са децом кроз који се трајно уносе позитивне промене у њихове животе. Координаторка је истакла и то да је посебно охрабрујућа чињеница да велики број Новосађана последњих година активно учествује у помоћи корисницима Свратишта чија су врата отворена свакодневно на Булевару ослобођења бр.28. Дневно у њему борави од 25 до 40 деце узраста од четири до 18 година, а за протекле четири године подељено је преко 45 хиљада оброка.

 

Posle 2 godine od otvaranja Svratišta, pitali smo decu šta ona misle o uslugama koje mogu da dobiju tu, zašto dolaze u Svratište i slično. Upitnikom smo obuhvatili oko 10% naših korisnika.

Sva deca su rekla da im pre otvaranja Svratišta niko nije pomagao na sličan način (oko kupanja, dobijanja hrane i odeće itd.).

Više od polovine dece je reklo da aktivnost koja im se najviše dopada jesu radionice na kojima mogu nešto da nauče, a ostatak  korišćenje kompjutera.

Od svega što mogu da dobiju u Svratištu, najviše im znači: kupanje, zatim školski pribor, ali ništa manje nisu važni ni hrana i obuća.

Pitali smo ih da li se nešto promenilo u njihovim životima otkako dolaze u Svratište- rekli su: promenilo se ponašanje, u smislu da sad znaju i neke druge načine rešavanja konflikata osim nasilja, znaju nešto i o bontonu, imaju gde da se okupaju te se i kupaju češće, postoji mesto na kom mogu da dobiju informacije i gde se mogu obratiti za pomoć ako se poseku, ako im treba pomoć da odu kod lekara, kupe lekove i slično. Nove stvari koje su naučili se odnose uglavnom na ponašanje, upotrebu kondoma , informacije o drogama i HIV-u. Ove informacije su važne za njih, jer su zbog rada i života na ulici ova deca izložena većem riziku za dobijanje HIV-a ili korišćenje droga, a adekvatne informacije često ne mogu da dobiju u svom okruženju.

Kada ne dođu u Svratište ili moraju da odu iz Svratišta to je najčešće zbog toga što moraju da rade, pomognu nekom kod kuće, ili im roditelj ne dozvoljava da ostanu duže.

Osoblje Svratišta je posebno obradovao podatak da su se sva deca izjasnila da im je lako da se obrate osoblju kad imaju neki problem, da cene što ih motivišemo za školu i učenje, ne govorimo im ništa što im ne prija (mislili su na to da ih ne vređamo), opominjemo ih kada urade nešto loše i pritom objasnimo zbog čega su opomenuti.

Pitali smo ih da li bi voleli da još nešto imamo u Svratištu, a oni su rekli: još lopti za fudbal, veći prostor, više igračaka, konzolu za video igrice ( Sony play station), salu za fudbal (jer zimi ne mogu da idu na teren u kvartu), da ima više lepe odeće…

U narednom periodu ćemo se potruditi da radimo još kvalitetnije  i da ispunimo bar neke od njihovih želja.

 

A evo i nekih odgovora koji su ostavili poseban utisak na nas:

 

-Šta ti najviše znači od onog što radimo u Svratištu?

-Neko priča sa mnom kad sam tužan

-Upisali ste me u školu

-Da li si naučio nešto novo otkad dolaziš u Svratište ? Šta?

-Da brojim

-Da pišem moje, mamino i tatino ime

Kad moraš da odeš iz Svratišta, koji je razlog?

-Pa do 10 sam tu… (Svratište radi do 10 tj. do 22h)

 

Nadamo se da smo vam približili naše aktivnosti i razmišljanja naših korisnika, a naših i vaših sugrađana, i da ćemo i u budućnosti imati vašu podršku za dalji rad.

 

Osoblje Svratišta

 

 

Svratište za decu i mlade koji su uključeni u život i/ili rad na ulici je jedan od brojnih projekata Ekumenske humanitarne organizacije. Ono je otpočelo sa radom 23. februara 2010. uz podršku Omladine Jazas-a Beograd i  Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada. Svratište je osnovano kao projekat komplementaran projektu „Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici“ koji je podržan od strane austrijske fondacije „Herbert Stepic“. Ovaj projekat je otpočeo sa realizacijom u novembru 2009. godine.


Svratište radi po principima: dobrovoljnosti, poverljivosti, participativnosti, privatnosti, istinitosti, individualnosti i neosuđivanja.

Ciljna grupa Svratišta su mlade osobe i deca koja su uključena u život i rad na ulici, uzrasta od 4 do 19 godina.  Pod radom na ulici se podrazumeva prosjačenje, navođenje na prazna parking mesta, sakupljanje sekundarnih sirovina (karton, gvožđe, plastika), prodaja seksualnih usluga...

Termin deca ulice je nastao osamdesetih godina i odnosi se na decu koja, iz različitih razloga, većinu svog vremena provode na ulici.

Prema Roux (1996)1, deca ulice su devojčice i dečaci kojima je ulica postala kuća i/ili izvor života i koji su neadekvatno zaštićeni ili nadgledani od strane odraslih osoba. Oni su privremeno, delimično ili potpuno odvojeni od njihovih porodica

Unutar ove grupacije postoji nekoliko podgrupa :
  • deca ulice – deca koja su potpuno otuđena od svojih porodica, sami žive i zarađuju za sebe od rada na ulici
  • deca na ulici – rade na ulici, u kontaktu su sa svojim roditeljima (najčešće u večernim satima, da prespavaju)
  • deca beskućnici koja zajedno sa svojim porodicama žive i rade na ulici

Iz našeg iskustva se pokazalo da je za decu koja dolaze u Svratište karakteristično da su, pored toga što su izrazito siromašni, veoma često žrtve eksploatacije, zanemarivanja i zlostavljanja, kako od strane svojih vršnjaka, tako i od strane odraslih osoba.

Osnovni cilj Svratišta jeste da osnažimo decu uključenu u život i/ili rad na ulici i pružimo im siguran prostor u kojem će moći da zadovolje neke od osnovnih potreba, kao što su potreba za sigurnošću, za hranom, ličnom higijenom, potreba za različitim informacijama, učenjem životnih veština kao i psihosocijalnom podrškom.

1 Roux, J. (1996): The world wide phenomenon of street children: Conceptual analysis

pročitajte više...

Ekumenska Humanitarna Organizacija
Svratište za decu koja su uključena u život i rad na ulici

POZIV ZA BUDUĆE VOLONTERE

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada pokrenula je rad Svratišta za decu uključenu u život i rad na ulici 2010. godine. Ovaj dnevni centar predstavlja siguran prostor za decu koja žive i/ili rade na ulici. U okviru Svratišta, oni mogu da zadovolje svoje osnovne potrebe: da se okupaju, jedu, obuku čistu odeću, kao i da dobiju psihosocijalnu podršku. Svakodnevno se organizuju različite preventivne, edukativne i kreativne radionice.

Zbog obima posla, EHO ima potrebu za novim volonterima koji će biti angažovani u Svratištu.

Ukoliko ste zainteresovani za sticanje novih znanja i veština i spremni ste da deo svog slobodnog vremena odvojite za rad sa decom i tako doprinesete pozitivnoj promeni u našoj sredini, pozivamo vas da se prijavite za obuku koja će biti održana tokom oktobra 2014. godine. Svi prijavljeni kandidati biće pozvani na intervju sa psihologom nakon čega će biti odabrani oni koji će proći besplatnu obuku za vršnjačke edukatore koja će ih osposobiti za radioničarski rad sa decom i za rad u prostorijama Svratišta.

Rok za prijavljivanje je 10.9.2014., a zainteresovani kandidati svoju prijavu mogu da pošalju na mail svetlana@ehons.org . Molimo vas da u prijavi navedete svoje ime, prezime i kontakt telefon.

Kandidati koji su se prijavljivali u toku godine biće kontaktirani radi zakazivanja intervjua nakon 10.9., ne moraju opet da se prijavljuju.

Ekumenska humanitarna organizacija

Ćirila i Metodija 21

Novi Sad

Svratište za decu ulice

Bulevar Oslobođenja 28

Novi Sad

 

KAMPANJA MODS-a

RODITELJ PLUS = batine MINUS

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS pokrenula je nacionalnu kampanju koja ima za cilj unapređenje roditeljske prakse kroz promociju uspešnih primera u odgajanju dece bez fizičkog kažnjavanja.

Težimo društvu u kome su svako dete i roditelj srećni u porodici kao mestu ljubavi, tolerancije i poštovanja.

Postavili smo sebi zadatak da direktno uključimo, tokom kampanje, najmanje 3.000 roditelja koji nenasilno vaspitavaju svoju decu i koji mogu iz svog ličnog ugla da prenesu znanje, priču i iskustvo – kako im to uspeva.

U tome će nam pomoći članice MODS-a, organizacije koje rade sa decom i za decu i kojih ima preko 90 u 40 gradova i opština, njihovi članovi, aktivisti i roditelji.

Kampanja je zvanično počela 15. maja na Međunarodnog dana porodice i trajaće do kraja decembra 2014.

Roditelji koji se priključe kampanji biće pozvani da potpišu „deklaraciju roditelja Srbije[1]“, da  pozovu nove roditelje da se uključe u kampanju, tako što će i oni prihvatiti i potpisati deklaraciju, da podele svoje iskustvo u vaspitanju dece sa drugim roditeljima, da lajkuju FB stranu kampanje, pozivaju druge roditelje da lajkuju FB stranu kampanje, da popune anketu o vaspitnim stilovima, postuju dobre primere nenasilnog vaspitanja dece, obaveštavaju gradski tim o broju roditelja koji su uključili u kampanju.

Na  https://www.facebook.com/roditeljPLUS :  možete naći informacije o kampanji, deliti roditeljske prakse bez fizičkog kažnjavanja, edukativne materijale...

Za više informacija obratite se kontakt osobama:

za Vojvodinu: Tatjana Lazor Obradović, Centar za proizvodnju znanja i veština, tatjana.lazor@gmail.com, telefon: 021 300 666 4

za Beograd: Dragana Soćanin, UG Roditelj, dsocanin@gmail.com telefon: 011 3165-375

Pančevo: Valentina Zavišić, Inicijativa za inkluziju VelikiMali valentina.zavisic@gmail.com

telefon: 013 344 141

za zapadnu Srbiju: Jelena Žunić Cicvarić, Užički centar za prava deteta, j.zunic@eunet.rs

telefon 031 510 180

za istočnu Srbiju: Jovan Marinković, Otvoreni klub, jovanmarinkovic0@gmail.com

telefon: 018 523 422

za južnu Srbiju: Vesna Cvetković, UG Nexus-Vranje, nexusvranje@gmail.com telefon: 017 74 31 484

 

PORUKE ZA RODITELJE

· Razgovarajte sa detetom, stavite mu do znanja da ste tu za njega, da razumete njegova osećanja, da razvijate njegove kapacitete da se nosi sa zahtevima društva i odrastanja.

· Kada god možete, idite „u susret” detetovom ponašanju. Objasnite šta se događa, zašto je važno nešto raditi ili ne, PRE nego što dete uradi nešto što ne želite.

· Imajte na umu da i kada tera inat, testira granice, izgleda neposlušno - dete istražuje, i vas poziva da budete roditelj i naučite ga šta da radi u toj situaciji. Fizička kazna ne pruža detetu informacije o tome šta se događa, kako se oseća, šta radi, zašto je nešto u redu ili nije.

· Fizička kazna češće je rezultat emocija, stresa, straha ili ljutnje roditelja, nego osmišljenog vaspitnog koraka. Dete nije odgovorno za vaše emocije i ne ume i ne treba da brine o njima! Kada ga kažnjavate isključivo fizički na njega “svaljujete” sve svoje negativne emocije, što ono ne može da razume.

· Budite spremni da rastete sa detetom. Iako ste odrasli, niste završili sa razvojem! Roditeljstvom je vaš razvoj u jednom delu tek počeo! Taj deo podrazumeva i adekvatne reakcije na neželjena ponašanja deteta.

· Ukoliko vas je dete toliko ‘’izvelo iz takta’’ i ne vidite drugo rešenje osim da ga istog trenutka fizički kaznite - zaustavite se, udahnite duboko i razmislite o preduzimanju nekih koraka koje možete naći na fb grupi RODITELJ PLUS = BATINE MINUS.

Ovim se ove preporuke ne zavrsavaju. Ovo je otvorena lista i pozivamo vas da je dopunite, da sa nama podelite vaša iskustva. Priključite nam se, podelite svoje uskustvo sa sebi sličnima, pošaljite vašu priču o uspešno savladanim preprekama....


[1] Deklaracija roditelja Srbije

U deci je sveta klica,

nova moć se u njih krije.

Bolji svet bi mog'o nići

kad bi znali razviti je.

J.J. Zmaj

_________________________________________

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Dragi sugrađani,

upućujemo apel da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju da dolaze u ime Svratišta i skupljaju po kućama novčanu i drugu pomoć. Oni apsolutno nemaju nikakve veze sa Svratištem. Osoblje i volonteri Svratišta nikada nisu skupljali bilo kakvu vrstu pomoći po kućama. Uvek organizujemo javne i transparentne akcije, a sve prikupljeno u tim akcijama se donosi isključivo u Svratište.

_______________________________________________________________